Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε βότανα και μπαχαρικά στο ντουλάπι της κουζίνας μας και συχνά τα χρησιμοποιούμε σε συνταγές και γαστρονομικές δημιουργίες. Γνωρίζουμε όμως πόσο ωφέλιμα είναι για την υγεία μας; Είναι κάτι εδραιωμένο εδώ και αρκετά χρόνια καθώς τα βότανα και τα μπαχαρικά τα χρησιμοποιούσαν ως θρεπτικά συστατικά όταν δεν υπήρχαν τα φάρμακα. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που οι γιαγιάδες μας ήξεραν τα πάντα για όλα τα βότανα και τα μπαχαρικά και κάθε φορά που τα χρησιμοποιούσαν όταν ήμασταν άρρωστοι με τα λεγόμενα << γιατροσόφια>> όλα περνούσαν. Επιπλέον, είναι ενδιαφέρον ότι είναι πολλά τα οφέλη των βοτάνων και των μπαχαρικών, για την υγεία για να μην αναφέρουμε ότι βελτιώνουν τη γεύση τόσων πολλών τροφίμων. Για να υποκαταστήσουμε το αλάτι και να δώσουμε γεύση στο φαγητό μας μπορούμε να χρησιμοποιούμε τα βότανα και τα μπαχαρικά.
Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά 10 από τα πιο σημαντικά βότανα και μπαχαρικά:

Κανέλα
Η κανέλα έχει την υψηλότερη αντιοξειδωτική αξία από οποιοδήποτε μπαχαρικό. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή και μειώνει επίπεδα σακχάρου και τριγλυκεριδίων στο αίμα. Επίσης βοηθάει στην ανακούφιση της ναυτίας και στην καύση του λίπους

Κουρκουμάς
Ο κουρκουμάς βρίσκεται συχνά σε κουζίνες σε όλο τον κόσμο, περιέχει κουρκουμίνη, μια ένωση που καταπολεμά τον καρκίνο. Στην Αμερική λαμβάνεται συχνά για ιατρική χρήση, για την ικανότητά του να μειώνει τη φλεγμονή και να βελτιώνει τις αρθρώσεις

Βασιλικός
Ο Βασιλικός έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοαρθρίτιδας.

Δενδρολίβανο
Το δενδρολίβανο μπλοκάρει τα ένζυμα τα οποία έχουν ογκογόνο δραστηριότητα και μειώνει την υπερπλασία και την φλεγμονή. Επιπλέον τα πιο ενδιαφέροντα οφέλη για την υγεία του δεντρολίβανου περιλαμβάνουν την ικανότητά του να τονώνει μνήμη, βελτίωση της διάθεσης, μείωση της φλεγμονής, ανακούφιση από τον πόνο, προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος, τόνωση της κυκλοφορίας, αποτοξίνωση του οργανισμού, προστασία του οργανισμού από βακτηριακές λοιμώξεις, πρόληψη πρόωρη γήρανση και θεραπεία δερματικών παθήσεων.

Φασκόμηλο
Το φασκόμηλο βοηθάει στην βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου, μείωση της φλεγμονής, πρόληψη χρόνιων ασθενειών, ενίσχυση του ανοσοποιητικού σύστημα, ρυθμίζει την πέψη, ανακουφίζει τις δερματικές παθήσεις, ενισχύει τα οστά και βοηθάει στην πρόληψη του διαβήτη.

Mαϊντανός
Ο μαϊντανός είναι χρήσιμος για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Έχει αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Τα οφέλη για την υγεία του μαϊντανού περιλαμβάνουν τον έλεγχο του καρκίνου, τον διαβήτη και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, μαζί με την πρόληψη της οστεοπόρωσης. Επιπλέον, δρα ως αναλγητικό με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Σαφράν
Το σαφράν ή κρόκος κοζάνης είναι απαραίτητο για την καρδιά σας. Έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να προάγουν υγιείς αρτηρίες

Tζίντζερ
Το τζίντζερ βρέθηκε ευεργετικό σε μικρές δοκιμές για την οστεοαρθρίτιδα, την ημικρανία και την χρήση σε λοιμώξεις του αναπνευστικού. Επιπλέον βοηθάει στην ακμή, στις πανάδες και έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.

Σκόρδο
Το σκόρδο μπορεί λόγω της μυρωδιάς του να απομακρύνει κάποιους ανθρώπους αλλά απομακρύνει και πολλές ασθένειες. Εάν καταναλώσουμε μισή ή μια σκελίδα σκόρδου καθημερινά τότε μπορεί να έχουμε μια επίδραση στο να μειώσουμε την χοληστερόλη κατά 9%. Επιπλέον 7,2 γραμμάρια επεξεργασμένου σκόρδου έχει συσχετιστεί με την αντιθρόμβωση και την μειωμένη πίεση.

Ginseng
Όσον αφορά τον διαβήτη υπάρχουν θετικές μελέτες για τον ginseng ότι έχει ευεργετική επίδραση στην γλυκαιμία και μειώνει τα επίπεδα της γλυκοζιλιωμένης αιμοσφαιρίνης.